Förskjuten dygnsrytm

Är det någon mer som känner sig fullkomligt ur balans när vi precis ställt fram/bak klockan?

Vintertid/sommartid. Det var säkert med välmening men vilket märkligt påhitt!

På Facebook finns det en bild som cirkulerar: Med en indian som säger ”Det är bara en vit man som kommer på att klippa av täcket 30 cm på ena sidan för att sy dit på andra sidan och sedan kallar täcket längre.”

Vissa menar att sommartiden är bättre att behålla för att det blir en timme ljusare på kvällen. Ja, kanske om man mäter i tid efter jobbet/skola, främst om du jobbar 7-16 vill säga.

För det är ju faktiskt så att antalet ljusa timmar per dygn är lika många oavsett. Är de efter 7-16 mer värda? Kanske det.

Är det så att vi lever i en morgontrött värld som är uppe längre om kvällarna/nätterna?

Har det blivit så för att vi har elektriskt ljus? Hur skulle vi gjort annars? Eldat brasa och tänt ljus, men synen vore ändå kraftigt begränsad och ansträngd?

Jag är själv morgontrött och kvällspigg. Sitter mycket vid datorn flera timmar efter solen gått ner, bara för att jag kan.

Önskar ibland att jag skulle kunna leva efter dagsljuset. Men även om jag skulle lyckas ställa om mig själv så skulle det inte fungera som samhället ser ut idag. Och jag strävar inte efter att gå bakåt i utvecklingen, det är inte det. Jag vill bara må bra och hitta balans.

Tror på något vis att det skulle underlätta om man tillät sig att ta det mycket lugnare och sova mer under det mörkaste halvåret. Naturen och djuren går i dvala, och jag tror att vi människor skulle må bättre av att göra nästan detsamma. Men jobb, skola och aktiviteter tutar på precis som vanligt. Det är ju bara så. Eftersom vi tillåter det.

Och under sommaren skulle man unna sig att vara ledig mer.  Är det ens möjligt i samhället vi har idag?

Det skulle krävas en stor omställning. Det skulle bli fler arbetstillfällen och mer delat ansvar. Det skulle inte vara så ”tungt” att gå till jobbet. Kanske, beror ju på vilken inställning man har till sitt jobb.

Men det finns tyvärr en baksida som med allting annat, vi skulle behöva bli bättre på att samarbeta och att ta hand om varandra. Och vi skulle tjäna mindre pengar såklart.

Pengar… Verkar vara den enda vinsten som räknas idag. Och det är inte så konstigt, för om du inte klarar av att göra allt själv så behöver du pengar för att betala andra för att göra det du inte kan, och för vissa handlar det om att de inte hinner, för att de måste jobba för att tjäna mer pengar. Ja, och så går det runt.

Tid med familj, vänner och hälsa glöms bort. Så vad ligger i ordet hälsa? För mig är det att befinna sig i naturen, jorda sig, odla och tillreda sin egen mat, utan gifter, röra på sig, vila, träffa människor som får en att må bra, skratta – helt enkelt göra sådant som man mår bra utav. Jag kan bli mycket bättre på allt detta. Men jag känner mig lite motarbetad, finns så mycket som behövs göras.

”Ett arbete skulle utföras och Alla trodde att Någon skulle göra det.
Vem-som-helst hade kunnat göra det, men Ingen gjorde det.
Någon blev arg därför att det var Allas uppgift.
Alla trodde att Vem-som-helst kunde göra det, men Ingen insåg att Alla skulle strunta i det.
Det hela slutade med att Alla skyllde på Någon, när Ingen gjorde vad Vem-som-helst kunde ha gjort!”

I det ekonomiska system vi har idag kommer pengar aldrig att ta slut, förutom när systemet kraschar eftersom ingenting varar för evigt. Det finns en tid för allt.

Och sedan tar tiden slut.

Ta hand om dig, och din tid.

.

 

2 kommentarer

  1. Jag blir absolut påverkad av omställningen. Tröttare på kvällen fast det borde vara tvärtom? Å andra sidan stiger man ju nu upp en timme tidigare än innan så det kanske är därför. ??

    1. Tack för repliken till min blogg. Blir du lika påverkad av ändringen tillbaka till vintertid? Personligen hanterar jag den mycket lättare än till sommartid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *